ChatGPT en AI in de wereld van maatwerk web­applicaties

A software engineer behind a computer, talking to a sentient chatbot about programming, in the style of wikinow. (OpenAI DALL·E.)

Recentelijk was ik te gast bij de podcast Degrees of Freedom (Soundcloud / Spotify) over de impact van ChatGPT, zowel in het algemeen als binnen het onderwijs.

Toen ik, inmiddels bijna twee jaar geleden, bij Serge Laros, Jaap Boerma en Rein Schaap kwam binnenwandelen als onervaren, maar gemotiveerde junior-developer, leek mijn studieachtergrond in data science en machine learning niet meteen van praktische waarde. Er werd weliswaar al jaren door experts geroepen over de sluimerende AI-reus, maar voor het gemiddelde softwarebedrijf lag de directe toepasbaarheid nog ver weg.

Met de komst van ChatGPT en andere taalmodellen zoals GitHub Copilot is de wereld van softwareontwikkelaars onherroepelijk wakkergeschud. Met enige regelmaat krijgen mijn collega's en ik tijdens het programmeren briljante suggesties van deze AI-tools, en voor sommige simpele programmeertaken zelfs complete oplossingen. Softwareleveranciers kunnen er niet omheen willen ze het nieuwe productiviteitstempo kunnen bijhouden.

Code050 heeft de nieuwe wereld met sneltreinvaart omarmd. Niet alleen in het gebruik van de nieuwe tools, maar ook met eigen AI-initiatieven. We kijken graag samen met nieuwe en bestaande klanten naar wat de mogelijkheden met AI zijn voor hun bedrijf. Of het nou gaat om data-analyse, taalmodellen, audio of visuele media, AI is breed inzetbaar en is wat ons betreft de volgende stap in de automatisering van bedrijfsprocessen.

Geïnteresseerd? Stuur gerust mij of Rein Schaap een berichtje!